Scholingsagenda is aangepast en er zijn nog plekken vrij bij de basisscholing op 6,7 en 9 november 2023

Door Marjolein Jünger op 12-09-2023 15:58:35

Beste lezer,

 

De scholingsagenda is weer aangevuld!

NB. Er is nog plaats voor enkele deelnemers bij de basisscholing die plaatsvindt op 6,7 en 9 november 2023, te Alphen aan den Rijn.


SAVE THE DATES!!

Door Marjolein Jünger op 28-08-2023 13:17:31

Beste lezer,

We hopen dat iedereen een fijne zomervakantie heeft gehad, of wellicht heb je nog vakantie in het verschiet!

Daar de schoolvakanties zo langzamerhand ten einde lopen, is het de hoogste tijd om de scholingen die gepland staan in het najaar van 2023 onder de aandacht te brengen.

-De inschrijving van de basisscholing is vanaf heden geopend. De data zijn 6, 7 en 9 november en de basisscholing vindt plaats in het “Centrum van Alphen” te Alphen aan den Rijn. Je kunt je via het kopje Scholingen op de website inschrijven.

-De plenaire scholingsdag van het najaar staat op donderdag 9 november gepland, in het Noord-West Ziekenhuisgroep. De organisatie is in volle gang en naar verwachting zal de inschrijving half september open gaan.

Meer informatie hierover volgt, maar houd alvast de datum vrij in je agenda!

-Op maandag 20 november wordt er een Hematologiescholing georganiseerd, samen met Prinses Máxima Centrum (PMC) in Utrecht. De scholing zal bij het PMC in Utrecht plaatsvinden. De invulling van de dag volgt nog, maar zet de scholing

alvast in de agenda!

“SAVE THE DATES”

NB. Achter de schermen wordt er hard gewerkt aan de nieuwe website. Om alles gegevens goed over te zetten en de nieuwe website in te richten, zal de huidige website even “onder constructie” gaan en tijdelijk niet bereikbaar zijn.

We zullen een bericht sturen zodra we weten wanneer dit zal plaatsvinden.


Website gaat vernieuwd worden!

Door Marjolein Jünger op 04-04-2023 16:29:39

Beste lezer!

 

Achter de schermen zijn we hard aan het werk om een mooie, moderne website te maken. De huidige website is sterk verouderd en voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. We zullen te zijner tijd laten weten wanneer de website tijdelijk "uit de lucht" is.

Wij wensen jullie allemaal een fijne zomerperiode!


22-02-2023 Update basisscholing

Door Marjolein Jünger op 22-02-2023 09:46:02

Beste lezer,

De basisscholing is volgeboekt. De datamanagers die zich hebben opgegeven zijn druk bezig met de praktijkopdracht. In het najaar is er weer een mogelijkheid om de basisscholing te volgen. 

We zullen zo snel mogelijk de inschrijvingen van de plenaire scholingsdag in april en de communicatietraining in juni open zetten.


27-01-2023 Scholingsagenda is weer bijgewerkt

Door Marjolein Jünger op 27-01-2023 12:28:05

Beste lezer,

2023 Is al bijna een maand "in de lucht". De verschillende commissies van de NVvOD zijn druk bezig mooie en leerzame scholingen in elkaar te draaien. 

De scholingsagenda is weer bijgewerkt. Binnenkort zal de inschrijving voor de basisscholing voorjaar 2023 open gaan. Hierover zullen wij een aparte email versturen aan alle leden.


UPDATE NIEUWS NVvOD 4 januari 2023

Door Marjolein Jünger op 14-02-2022 11:12:54

4 januari 2023

UPDATE: In verband met de meivakantie is de basisscholing in het voorjaar van 2023 verplaatst naar 17, 18 en 19 april 2023.

Beste lezer,

Onlangs is de laatste Nieuwsflits voor dit jaar verstuurd aan alle leden.
De scholingsagenda is weer bijgewerkt! De basisscholing is gepland voor het voor- en najaar van 2023.
Bij voldoende aanmeldingen gaat er ook een communicatietraining plaatsvinden.

Er wordt een landelijke monitormeeting georganiseerd door de TAPAS groep in maart 2023.

De plenaire scholingsdag zal op donderdag 20 april 2023 plaatsvinden in het Catharina ziekenhuis te Eindhoven.

Op de vacaturepagina is een nieuwe vacature geplaatst!

Het bestuur wenst alle leden en niet-leden fijne feestdagen en een leerzaam en plezierig 2023! Tot ziens in het nieuwe jaar!

 

 

 

 


Communicatietraining maart 2022

Door Mariëlle van Smeerdijk op 11-10-2021 12:32:59

De communicatietraining welke eerder afgelast werd vanwege de aangescherpte coronamaatregelen in december 2021 vindt nu plaats op 9 maart 2022.
De deelnemers zijn doorgeschoven van december 2021 naar maart 2022 waardoor de scholing nu vol is. Zodra er een nieuwe communicatietraining gepland wordt, zal dit weer op de website vermeld worden!


De scholingsagenda is weer up to date

Door Mariëlle van Smeerdijk op 16-06-2021 15:58:11

Zeer regelmatig worden de scholingsagenda's up to date gemaakt. Het loont dus zeker de moeite om hier met enige regelmaat even te kijken. Je vind hier de planning van toekomstige scholingen/symposia. Niet enkel van de NVvOD, maar ook van andere organisaties.

 

 


Presentaties plenaire scholingsdag najaar 2021

Door Mariëlle van Smeerdijk op 21-12-2020 11:20:50

De presentaties van de plenaire scholingsdag, georganiseerd door regio Nijmegen, zijn voor leden van de NVvOD in het geheel terug te zien!

Hiervoor dient u wel in te loggen op onze website, u vindt de presentaties onder 'scholing'.

 


Recist scholing 2020

Door Mariëlle van Smeerdijk op 04-12-2020 13:54:19

RECIST scholing 

AvL en NVvOD trekken samen op!

 

Maandag 23 november 2020 stond voor ruim 50 NVvOD leden in het teken van RECIST-bijscholing.

Vanuit het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam weer een zeer geslaagde dag, dit keer via ZOOM thuis op de buis.Onder het genot van koffie/thee uit de ontvangen NVvOD-mok waren leerzame presentaties van specialisten uit het veld te zien/horen. De presentaties werden afgewisseld door interactie middels de Mentimeter en ontmoeting in de break-out-rooms.

Lidwina, hartelijk dank voor de organisatie!

De presentaties zullen binnenkort op de website geplaatst worden. Deelnemers zullen hierover een bericht ontvangen


NVVOD dag 3 november 2020

Door Mariëlle van Smeerdijk op 04-12-2020 13:49:11

Op 3 november 2020 vond de 23-ste scholingsdag van de NVvOD plaats met als thema “Innovatie in de oncologie”. Hierbij stond de grote diversiteit aan onderzoek in de Twente regio centraal. En we hadden de primeur om als eerste (en wellicht niet laatste) de scholingsdag digitaal te verzorgen. Met de fantastische hulp van Marjolein Horsselenberg voor de techniek en Mieke Schreuder als dagvoorzitter is het een geweldige dag geworden.

De dag begon met een presentatie over tumorimmunologie waarbij Djura Piersma, internist-hematoloog uit het MST,  een breed beeld schetste van de verschillende toepassingen van tumorimmunologie, zowel bij borstkanker als bij melanoom. Vervolgens was het woord aan Leon  Verstappen die ons mee nam in de wereld van de circulerende tumorcellen. Met deze nieuwe techniek kunnen tumorcellen in het bloed worden gedetecteerd en deze kunnen een voorspellende waarde hebben voor het succes van een behandeling.

Na al deze nieuwe informatie stond er een pauze op het programma waarbij we in willekeurige samenstellingen in break-out rooms werden ingedeeld. Hierbij konden we op een eenvoudige manier contact leggen met collegae, bekend en onbekend. Deze ontmoetingen hadden volgens velen wel wat langer mogen duren.

Daarna was het woord aan Ellen Kampman, voor menigeen al bekend vanuit een opleiding in voeding. Zij deed uit de doeken wat feiten en fabels zijn omtrent de voeding bij kankerpatiënten. Met groot enthousiasme wist ze iedereen aan het denken te zetten. Ze liet zien dat er geen pasklaar antwoord is op de vraag wat je wel en niet  moet eten om het risico op kanker te verkleinen en behandelresultaten te versterken. Na al deze informatie was het tijd voor een voedzame lunch (waarbij iedereen zich vermoedelijk afvroeg of zijn/haar lunch nu wel zo verantwoord was).

Anna van der Voort vertelde over de TRAIN3 studie een borstkankerstudie waarbij op basis van radiologie uitslagen wordt bekeken of het aantal chemokuren verminderd kan worden bij patiënten met een complete respons. Helder werd uiteengezet hoe men tot deze studie was gekomen en waar ze nu staan. Na een zeer voorspoedig verlopen inclusie is het nu aan de datamanagers om de noodzakelijke data te verzamelen.

Daarop aansluitend liet Jeroen Veldman de nieuwste technologische ontwikkelingen in de borstkankerdiagnostiek zien. Hij liet ons kennismaken met een technologisch hoogstandje, de biopsierobot. Deze kan wanneer er op de  MRI een verdacht plekje in de borst is te zien heel nauwkeurig wat weefsel weghalen. Dit is voor de patiënt minder belastend en levert tijdswinst op.  

Na een kort intermezzo wederom in break-out rooms was het tijd voor het toetje van de dag. Met Renske van Wijk en Lieke Heesink van het Topfit Citizen lab werd er een kijkje geboden in een nieuwe manier van onderzoek doen. Hierbij worden burgers betrokken bij onderzoeksinitiatieven. Niet iedereen was even enthousiast over dit idee, maar de gedrevenheid waarmee het verhaal werd gebracht maakte dat er geboeid werd geluisterd. Het initiatief staat nog in de kinderschoenen dus van resultaten was nog niet zo veel bekend maar we gaan er zeker meer van horen (wie weet zelfs op een volgende NVvOD dag).

Al met al een geslaagde dag waar we trots op zijn.

 

Voor diegenen die er niet bij konden zijn of die alles nog eens terug willen kijken, worden de presentaties en filmpjes binnenkort op de NVvOD site gezet en voor de IKNL’ers op de SP site: OPLEIDINGEN Trialbureau.

 

Organisatie:  Erna Agten, Lieske Stevens , Mariska Stals (alle drie IKNL) en Mariëlle van Smeerdijk vanuit de NVvOD.


Basisscholing najaar 2020, de NVvOD gaat digitaal!

Door Mariëlle van Smeerdijk op 25-11-2020 08:00:12

Half oktober 2020 hadden we wederom een zeer geslaagde NVvOD basisscholing!!

Een driedaagse digitale scholing waarin theorie en praktijk elkaar middels ZOOM toch af konden wisselen!

Het was even onwennig: een scholing gedurende drie dagen vanuit huis aan je bureau/keukentafel achter de laptop. Een lange zit die, met het verkrijgen van een GoodieBag (“Hou vol met de HangInThere GoodieBag”), de nodige breaks en uitdagende interactieve quizjes voor de cursisten zo prettig mogelijk werd gemaakt. Deze basisscholing werd weer door met name NVvOD-leden verzorgd om beginnende datamanagers/monitors de beginselen van het oncologisch datamanagement bij te brengen.

De volgende basisscholing zal (bij voldoende animo) plaatsvinden half mei 2021 bij het IKNL-vergadercentrum in Utrecht of, als COVID-19 dit niet toelaat, wederom via ZOOM.

 

Hieronder een impressie van de dagen

                                    


Oncologie in Perspectief

Door Monique Schnater op 18-08-2020 10:08:34

Oncologie in Perspectief Webinar 7 oktober 2020

Elk jaar organiseert het Antoni van Leeuwenhoek in juni het symposium Oncologie in Perspectief. Met dit symposium, voor (oncologie) verpleegkundigen en paramedici geven ze elk jaar een overzicht van nieuwe ontwikkelingen binnen de oncologie. Vanwege corona kon het symposium niet doorgaan. Toch willen ze een aantal interessante onderwerpen met de deelnemers delen en daarom organiseren ze op 7 oktober het Webinar Oncologie in Perspectief.

Deelname aan dit symposium is gratis.

Voor meer informatie ga naar www.oncologieinperspectief.avl.nl

 

 


Basisscholing najaar 2019

Door Monique Schnater op 07-11-2019 13:20:48

Eind oktober 2019 wederom een zeer geslaagde NVvOD Basisscholing, waarin theorie en praktijk elkaar afwisselden.

De volgende basisscholing staat gepland op 20, 22 en 23 april 2020 in het IKNL vergadercentrum in Utrecht.


                           


NVvOD in 2020

Door Monique Schnater op 11-09-2019 13:23:56

Bijgevoegd vinden jullie een speciale editie van de nieuwsbrief. Zoals jullie inmiddels misschien al weten zitten mijn termijnen als voorzitter er op en zoeken we vanaf 2020 een nieuwe voorzitter.

Als “opwarmer”  hebben we een aantal mensen in het werkveld van de oncologie gevraagd om hun mening te geven over onze vereniging. Wat zien zij als het belang en de meerwaarde? We willen voor 2020 en verder nog meer gaan kijken naar onze positie en uitstraling. We zoeken een nieuwe voorzitter die daar misschien ideeën over heeft en/of samen met de commissies zin heeft om nieuwe plannen te maken. Wie wil de uitdaging aangaan en het stokje van mij overnemen?

Ik wens jullie veel leesplezier en bij vragen kunnen jullie bij mij terecht.

Lidwina Wever

l.wever@nki.nl

nieuwsbrief


Gratis abonnement Oncologieuptodate

Door Monique Schnater op 01-05-2019 15:31:21

Datamanagers kunnen, ondanks de afwezigheid van een BIG nummer, een gratis abonnement krijgen op het blad Oncologieuptodate. Om een abonnement aan te vragen kunnen datamanagers mailen naar:

info@uitgeverij-jaap.nl tav Lia Smit met je naam, functie, adres, postcode en woonplaats.

 


GE scholing 29 maart 2019

Door Monique Schnater op 08-04-2019 10:30:29

Op 29 maart j.l. heeft IKNL in samenwerking met de NVvOD een GE-scholing georganiseerd voor datamanagers Trialbureau met het thema colorectale tumoren en hoe in het bijzonder de radiologie-, chirurgie- en pathologieverslagen te lezen en te vertalen zijn naar een CRF. Een op de praktijk gerichte insteek dus.

We hebben ademloos geluisterd naar de kleurrijke verhalen van de sprekers. Heel veel geleerd!

De toplocatie maakte het af: het planetarium in Amsterdam. In de lunchpauze konden we zelfs buiten van het zonnetje genieten.

Graag meer van dit soort scholingen!


AVL \'Oncologie in perspectief - 25 jaar\', 20 juni 2019 Amsterdam

Door Monique Schnater op 07-03-2019 11:26:38

Beste lezer,

Het symposiumprogramma is bekend en daar zijn we trots op!

Op donderdag 20 juni 2019 organiseert het Antoni van Leeuwenhoek voor het 25ste achtereenvolgende jaar een symposium over ontwikkelingen in de oncologische zorg voor verpleegkundigen en paramedici.

Dit is hèt symposium voor oncologieverpleegkundigen en paramedici in Nederland dat ieder jaar zo’n 500 bezoekers trekt. Het vindt plaats in Theater de Meervaart in Amsterdam.

Het thema dit jaar is ’Oncologie in perspectief – 25 jaar’. Al 25 jaar lang staan de laatste ontwikkelingen en innovaties op het gebied van kanker centraal tijdens dit symposium. Terugkijkend in deze 25 jaar is er veel gebeurd binnen de oncologische zorg.

Tijdens deze feestelijke jubileumeditie zijn we ons bewust van de enorme groei die we hebben doorgemaakt, maar kijken we vooral naar de toekomst en wat onze multidisciplinaire kennis ons en de patiënt nog meer gaat opleveren.

Benieuwd naar het programma? Neem snel een kijkje op: https://www.avl.nl/flipbooks/Oncologie%20in%20perspectief/Oncologie%20in%20perspectief/index.html

In het programma is er volop ruimte om een eigen route te kiezen. De dag begint en eindigt met een plenaire sessie.

In de ochtend en middag kan men een keuze maken uit diverse sessies en workshops. Tussen de presentaties door kan men de stands van de exposanten bezoeken.

Voor meer informatie en een overzicht van alle deelnemende exposanten, kunt u kijken op www.oncologieinperspectief.avl.nl

U kunt zich hier inschrijven.

Leden van de V&VN, NVD, BPSW, NVFL, NVMBR, NVPO, VGVZ en NVvOD, krijgen 10% korting op de entreeprijs!

Als bijlage treft u ook het programmaboekje aan dat u verder kunt delen cq. op uw website kunt plaatsen en tevens aan uw leden kunt aanbieden.

Volg ons ook op Twitter via @AVLsymposium (#AVLsymposium, #oncologieinperspectief) en Facebook via www.facebook.com/hetAntonivanLeeuwenhoek onder evenementen.

Het belooft weer een inspirerende dag te worden met nieuwe kennis, uitwisseling van ervaringen en boeiende ontmoetingen met collega’s.

Hartelijke groet,

namens Jacqueline Broekhuizen, voorzitter Symposiumcommissie,

 

Renske Muns-de Jong

Projectmedewerker Symposia & Congressen

AVL academie (Kamer J3.028)

 


Bedankt!

Door Ciska de Ruijter op 19-12-2018 12:33:52

Namens het bestuur willen we graag iedereen bedanken die het afgelopen jaar zijn of haar steentje heeft bijgedragen aan de NVvOD. Zonder jullie hulp hadden we het niet kunnen doen. Hopelijk mogen we in 2019 weer van jullie hulp gebruik maken.

Fijne feestdagen en een heel mooi 2019 gewenst

                                                   


Symposiumprogramma 2018 is bekend: Oncologie in perspectief - Van DNA naar Beter

Door Monique Schnater op 26-04-2018 14:56:17

Op donderdag 21 juni a.s. is het zover. Dan is het alweer het 24ste symposium 'Oncologie in perspectief' dat zal plaatsvinden in Theater De Meervaart in Amsterdam.

Het symposium kenmerkt zich door het multidisciplinaire karakter en richt zich op nieuwe ontwikkelingen in de oncologie.

We hebben dit jaar het thema 'Van DNA naar Beter' gekozen voor het symposium. Deoxyribonucleïnezuur, beter bekend als DNA, is zo'n klein onderdeel van het menselijk lichaam, dat het met het blote oog niet waarneembaar is. Echter, als er een fout optreedt in ons DNA zijn de gevolgen groot en soms niet te overzien. Door innovaties in kankeronderzoek zijn we kanker de afgelopen jaren steeds beter gaan begrijpen. Wetenschap en geneeskunde zijn in de behandeling van kanker nauw met elkaar verbonden. Kennis over genmutaties in het DNA leidt ertoe dat we kanker daardoor ook steeds preciezer kunnen behandelen. Op deze manier werken we samen aan één gemeenschappelijk doel; van DNA naar beter

Klik hier voor het programmaboekje


Donamo

Door Monique Schnater op 18-04-2018 12:02:19

 

Het Antoni van Leeuwenhoek heeft een boeiend programma samengesteld waarbij de laatste kennis en nieuwste ontwikkelingen worden gedeeld op meerdere gebieden van oncologisch onderzoek én klinische onderwerpen over MDL-, Mamma-, gynaecologische- en urologische tumoren. 

Datum: 26 september 2018, locatie AvL

Meer info: http://www.avl.nl/donamo


MedDra cursus 22 maart 2018

Door Monique Schnater op 27-02-2018 12:34:01

Op 22 maart 2018 vindt de MedDra cursus plaats. Meer info hierover via:

https://www.meddra.org/training/schedule/face-face-training-coding-meddra-40

De toegang is gratis, maar het instituut waar je werkt moet wel een vergunning hebben om met MedDra te werken.


GCP Central training datamanagement

Door Monique Schnater op 27-02-2018 12:24:38

Op 20 april organiseert Petra Westveer in samenwerking met GCP Central (het trainingsbureau gespecialiseerd in praktijkgerichte trainingen in Good Clinical Practice en klinisch onderzoek) een training datamanagement.

Hoe bepaal je welke gegevens je nodig hebt om je onderzoeksvraag te beantwoorden? Hoe ga je deze gegevens verzamelen en zorg je ervoor dat de kwaliteit van deze gegevens voldoende is? Hoe zet je een goede database op? En wat is nou eigenlijk toegestaan bij dataverzameling?
En wat doe je als er iets onverwachts gebeurt?

Met info hierover kun je vinden op: http://gcpcentral.com/iknl-masterclass-datamanagement/


Oncologie in perspectief - (over)leven - Verslag

Door Ciska de Ruijter op 27-06-2017 15:14:20

'Oncologie in perspectief - (over)leven' - Verslag van Gerda de Jong en Marjolein van den Haak

Het 23ste symposium voor verpleegkundigen en paramedici, op 15 juni 2017 in de Meervaart te Amsterdam, deed het thema eer aan. Het was een beetje ‘overleven’ met een tropische temperatuur buiten en in sommige zalen ook binnen. Lees meer

 


Geslaagd Lustrumsymposium

Door Ciska de Ruijter op 11-04-2017 09:58:32

Op donderdag 6 april vierde de NVvOD haar 10-jarig bestaan in het Klooster te Woerden

               Laatste Nieuws


Scholingsagenda is aangepast en er zijn nog plekken vrij bij de basisscholing op 6,7 en 9 november 2023

Door Marjolein Jünger op 12-09-2023 15:58:35

Beste lezer,   De scholingsagenda is weer aangevuld! NB. Er is nog plaats voor enkele ...
Lees artikel

SAVE THE DATES!!

Door Marjolein Jünger op 28-08-2023 13:17:31

Beste lezer, We hopen dat iedereen een fijne zomervakantie heeft gehad, of wellicht heb je nog va...
Lees artikel

Website gaat vernieuwd worden!

Door Marjolein Jünger op 04-04-2023 16:29:39

Beste lezer!   Achter de schermen zijn we hard aan het werk om een mooie, moderne website...
Lees artikel